Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Ο ελεύθερος χρόνος που ονειρεύομαι - Μέρος Β

Ο ελεύθερος χρόνος που ονειρεύομαι - Μέρος Α

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου και ώρα 10:45 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των ερευνητικών εργασιών της Α' τάξης στο Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Η παρουσία των δύο φύλων στη διαφήμιση - Αρώματα


Περιγραφή του διαφημιζόμενου προϊόντος
Ο δημιουργός του αρώματος, θέλοντας να εντυπωσιάσει για άλλη μια φορά το καταναλωτικό κοινό, κατασκευάζει ένα νέο άρωμα. Το άρωμα βρίσκεται μέσα σε ένα ροζ μπουκάλι, μοντέρνο, σχεδιασμένο με κλασικές πινελιές. Είναι κομψό και πολυτελές, για τη μοντέρνα γυναίκα που έχει αυτοπεποίθηση. Έχει, επίσης, ένα πλούσιο μείγμα από φράουλα.

Αναφορά στο θέμα της διαφήμισης
Η διαφήμιση  θέλει να δείξει πώς μια γυναίκα μπορεί να νιώσει σίγουρη για τον εαυτό της, στην προσπάθειά της να κερδίσει το ενδιαφέρον ενός άντρα, φορώντας ένα άρωμα που την αντιπροσωπεύει πλήρως. Επίσης, τονίζει το σημαντικό ρόλο που παίζει το άρωμα στην προσωπική σχέση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Φορώντας το κατάλληλο άρωμα, τόσο ένας άντρας όσο και μια γυναίκα έχουν το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλο!

Περιγραφή του χώρου στον οποίο εκτυλίσσεται η διαφήμιση
Το σκηνικό της διαφήμισης εκτυλίσσεται σε δύο χώρους.
α. Μέσα σε ένα πολύ ρομαντικό και ιδανικά διαμορφωμένο χώρο ενός σπιτιού και
β. Σε ένα πολύ όμορφο πάρκο.

Ο χώρος του σπιτιού που χρησιμοποιείται είναι φτιαγμένος με πολύ γούστο και μεράκι. Τα απαλά γήινα χρώματα που κυριαρχούν στο δωμάτιο, τα λιτά έπιπλα, τα λουλούδια στο βάζο δημιουργούν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα οικείο περιβάλλον.
Οι εικόνες στο πάρκο δίνουν μια άλλη έμφαση στο όλο σκηνικό. Τονίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζει ο ρομαντισμός στη σχέση δύο φύλων. Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι τόσο έντονοι που δε μας αφήνουν να απολαύσουμε τέτοιες στιγμές, που όλοι μας έχουμε ανάγκη.
Αναφορά στα χαρακτηριστικά του ανδρικού ρόλου
Ο άντρας που συμμετέχει στη διαφήμιση είναι νεαρός, ηλικίας 25 χρονών περίπου, αρκετά εμφανίσιμος, χαμηλών τόνων,  τρυφερός, όχι πολύ εκδηλωτικός, ρομαντικός, από τους άντρες που περιμένουν να κάνει η γυναίκα το πρώτο βήμα.
Αυτό που ξέρει καλά είναι να βρίσκει τρόπο να τραβήξει μια γυναίκα κοντά του με μια κίνηση, όπως για παράδειγμα να στείλει ένα ωραίο μπουκέτο λουλούδια. Αυτό θα έκανε την κοπέλα να τρέξει κοντά του.


Αναφορά στα χαρακτηριστικά του γυναικείου ρόλου
Η διαφήμιση επιστρατεύει μια όμορφη, πολύ γοητευτική γυναίκα μικρής ηλικίας 23-24, καλομακιγιαρισμένη, καλοχτενισμένη, με θαυμάσιες αναλογίες και με αφοπλιστικό χαμόγελο. Μια γυναίκα, που ο ρόλος της δεν έχει καμιά σχέση με αυτόν της νοικοκυράς, της μητέρας και της συζύγου. Είναι μια γυναίκα ανεξάρτητη, που ασχολείται κυρίως με την εξωτερική της εμφάνιση, ένας τύπος γυναίκας που θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής.
Δίνει έμφαση στη θηλυκή της πλευρά και κάνει τα πάντα για να αρέσει. Αυτό φαίνεται από την πλούσια γκαρνταρόμπα της, την οποία εικάζουμε πως διαθέτει από το προσεγμένο, με πολύ γούστο ντύσιμό της. Τελευταία πινελιά στην εμφάνισή της είναι το άρωμά της. Τώρα, νιώθει πιο σίγουρη για το αποτέλεσμα της συνάντησης. Είναι τόσο σίγουρη για τον εαυτό της, ώστε εκείνη μπορεί πια να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σχέση της με το νεαρό. Να τον οδηγεί εκεί που θέλει εκείνη, με σκοπό να περάσουν αξέχαστες στιγμές. Αργότερα, καθώς αναπολεί τις όμορφες ερωτικές στιγμές που έζησε με το νεαρό, δε μπορεί να κρύψει την απέραντη ευχαρίστηση που νιώθει.

Εντοπισμός των πιθανών γυναικείων και ανδρικών επαγγελματικών ρόλων.
Όσον αφορά τον άνδρα, αν κρίνουμε από την εξωτερική του εμφάνιση, τη σωματική του διάπλαση (που συμβολίζουν την ανωτερότητά του) μας δείχνουν ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες ίσως έχουν σχέση με την πολιτική, τις επιχειρήσεις ή τις επιστήμες.
Αν υποθέσουμε ότι έχει σχέση με τις επιχειρήσεις, σίγουρα μπορεί να έχει σχέση και με τη διαφήμιση. Χωρίς τη διαφήμιση δε μπορεί να ευδοκιμήσει μια επιχείρηση.

Πιθανό επάγγελμα, που μπορεί να ασκεί η γυναίκα της διαφήμισης, είναι μοντέλο. Αυτό φαίνεται καθαρά από την όλη εμφάνισή της γενικά. Απ' τις θαυμάσιες αναλογίες του σώματός της και το όμορφο πρόσωπό της.
Η διαφήμιση επιστρατεύει γοητευτικές γυναίκες που θα τραβήξουν τα βλέμματα, θα αιχμαλωτίσουν την προσοχή για κάποια, ενδεχομένως, ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική συνέχεια, εξασφαλίζοντας έτσι απόλυτη συμμετοχή στο μήνυμα που θέλει να δώσει.

Εντοπισμός μηνυμάτων
Τα μηνύματα είναι πολλά, όπως, για παράδειγμα, “όλες οι γυναίκες θέλουν να είναι όμορφες και, επομένως, όλες δικαιούνται το ίδιο μερίδιο στα καλλυντικά και τη μόδα”.

Η διαφήμιση ωθεί σε υπερκαταναλωτισμό, ο οποίος προτείνεται ως διέξοδος, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει κάποιος ένα αίσθημα απογοήτευσης. Στοχεύει να λειτουργήσει ως μέσο  «χαλάρωσης» από το άγχος της καθημερινότητας. Βέβαια, όλα αυτά αποσκοπούν σε ένα και μοναδικό στόχο: περισσότερα κέρδη.

Κρίσεις-παρατηρήσεις
Αντί, λοιπόν, να σπαταλούμε άσκοπα χρόνο και χρήματα, για να γίνουμε όπως τα πρόσωπα των διαφημίσεων, ας ψάξουμε να βρούμε την ουσία της ζωής και να αντλήσουμε την ευτυχία από άλλα πράγματα. Να καλλιεργούμε τον εαυτό μας και να δημιουργούμε αληθινές, γνήσιες σχέσεις.

Η παρουσία των δύο φύλων στη διαφήμιση - Απορρυπαντικά


Το διαφημιζόμενο προϊόν
Η ομάδα των διαφημιζόμενων προϊόντων που θα μελετήσουμε στη συνέχεια είναι τα απορρυπαντικά οικιακής χρήσης. Θα αναλύσουμε διεξοδικά λεπτομέρειες των προβαλλομένων διαφημίσεων, προϊόντων στην τηλεόραση, το διαδίκτυο αλλά και στον τύπο. Πιο συγκεκριμένα θα ασχοληθούμε με τη χλωρίνη μάρκας.
Το προϊόν αυτό είναι μια χλωρίνη οικιακής χρήσης, του οποίου τα πλεονεκτήματα, όπως αναφέρεται και στη διαφήμιση, είναι πολλά και σημαντικά.

Θέμα της διαφήμισης – αναλυτική αναφορά στο προϊόν και τον τρόπο προβολής του
Όπως αναφέρεται και στη διαφήμιση το προϊόν αυτό με την καινούργια δομή του και δραστικότητά του δε φθείρει τα ρούχα και πιο συγκεκριμένα τα σεντόνια και τα βοηθά να δείχνουν αστραφτερά, λευκά και όμορφα.Το προϊόν αυτό αναφέρεται ως επί το πλείστον στην ελληνίδα νοικοκυρά που πρέπει, σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του λαού και του απλού κόσμου, να έχει ένα απόλυτα περιποιημένο νοικοκυριό, που αντικατοπτρίζεται στα ολόλευκα σεντόνια. Επίσης αναφέρεται ότι το προϊόν αυτό είναι οικονομικό μη επιβαρύνοντας τη νοικοκυρά με περιττά έξοδα.
Η διαφημιστική καμπάνια αυτού του συγκεκριμένου προϊόντος φαίνεται πως κάνει καλή δουλειά, καθώς το προϊόν έχει υψηλότατες πωλήσεις παρά το ότι μια κοινή χλωρίνη φέρνει τα ίδια αποτελέσματα.
Το προϊόν αυτό κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στα προϊόντα που πωλούνται περισσότερο στην Ελλάδα και αυτό, λόγω της μακροχρόνιας προβολής και διαφήμισης στην τηλεόραση.

Σχόλιο-προβληματισμός για τη σχέση τιμής- αγοραστικής  αξίας του προϊόντος, σε σύγκριση με άλλα ομοειδή.
Η χλωρίνη αυτή εμφανίζει μικροδιαφορές σε σχέση με τις άλλες του είδους της αλλά είναι άραγε αναντικατάστατη; Η αξία του προϊόντος αυτού μάλλον έχει υπερεκτιμηθεί, από μεγάλο μέρος των ελληνικών νοικοκυριών, σε σχέση με την ποιότητα αντίστοιχων προϊόντων που προορίζονται για την ίδια χρήση, αλλά δεν έχουν αυτή την προβολή.
Η διαφήμιση, βέβαια, δεν είναι δωρεάν και γι’ αυτό το λόγο οι εταιρίες πρέπει να υπερτιμολογούν το προϊόν, προκειμένου να βγάλουν τα έξοδα της διαφήμισης. ΄Ετσι, η τιμή ενός διαφημιζόμενου προϊόντος στην αγορά καταλήγει να είναι μεγαλύτερη από αντίστοιχου μη διαφημιζόμενου.
         
Ο χώρος στον οποίο εκτυλίσσεται η διαφήμιση του προϊόντος και η βαθύτερη στόχευση της συγκεκριμένης επιλογής
Τα σενάρια των διαφημίσεων οικιακών προϊόντων ίδιου είδους εκτυλίσσονται  κυρίως σε περιβάλλον μεσοαστικών οικογενειών, αλλά όχι σπάνια και σε πολυτελείς οικίες.
Η στόχευση της διαφήμισης είναι να προβληθεί το συγκεκριμένο προϊόν ως συμφέρον σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ώστε να μπορέσει να το εντάξει στον εβδομαδιαίο προϋπολογισμό καθαριότητας ένας μεσοαστός χωρίς να τον προβληματίσει το κόστος. Το γεγονός ότι προβάλλεται ως ιδιαίτερα αποτελεσματικό, συχνά με μεθόδους συγκριτικής διαφήμισης προς αντίστοιχα προϊόντα του ανταγωνισμού, το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Η χρήση του προϊόντος ακόμα και από εύπορους καταναλωτές θέλει να δείξει το εύρος αποδοχής και εμπιστοσύνης του καταναλωτικού κοινού στο προϊόν.

Η παρουσία και ο ρόλος της γυναίκας στις διαφημίσεις αυτών των προϊόντων
Η προαναφερόμενη περιγραφή του τρόπου προβολής του προϊόντος εξυπηρετεί την προσπάθεια εκ μέρους της εταιρείας να αυξήσει τα κέρδη της, εμφανίζοντας το  προϊόν ως αναντικατάστατο μέρος της ζωής της ελληνίδας νοικοκυράς. Έχει αποδειχθεί ότι το 92% των διαφημίσεων απεικονίζει μόνο γυναίκα ενώ ένα ποσοστό 11% απεικονίζει και τα δύο φύλα παράλληλα.
Στις διαφημίσεις απορρυπαντικών, στο σύνολό τους, πρωταγωνιστεί η γυναίκα να διαφημίζει το προϊόν, καθώς η ελληνίδα νοικοκυρά είναι το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Έμμεσα, όμως, υποδηλώνεται ότι μία γυναίκα προκειμένου να είναι αρεστή στον άντρα της και ο άντρας της να είναι ικανοποιημένος και χαρούμενος με εκείνη πρέπει να είναι όλα αστραφτερά, με τη βοήθεια, πάντα, του συγκεκριμένου προϊόντος!
Μπορεί η διαφήμιση να απευθύνεται κυρίως στην ελληνίδα νοικοκυρά, αλλά σε ένα σπίτι ζει όλη η οικογένεια οπότε η χρήση του έχει αντίκτυπο στη ζωή όλης οικογένειας. Επίσης, οι άντρες μπορεί να μην εμφανίζονται πολύ στις διαφημίσεις απορρυπαντικών, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εκφωνούν το ηχητικό μέρος της διαφήμισης και έχουν γενικότερα έμμεσο ρόλο σε αυτή.
Αποτελεί πλέον δεδομένο ότι το πρόσωπο που διαφημίζει ένα απορρυπαντικό, είναι γυναίκα. Οι γυναίκες μέσης ηλικίας προτιμούνται από τους διαφημιστές για να προωθήσουν το προϊόν. Συνήθως είναι μητέρα η γυναίκα που εμφανίζεται στη διαφήμιση. Είναι ως επί το πλείστον νοικοκυρά ή εργαζόμενη που, χάρη στο προϊόν αυτό, καταφέρνει να συνδυάζει με απόλυτη επιτυχία, την επαγγελματική με τη ζωή της νοικοκυράς.
Το προϊόν, κατά τη διαφήμιση, είναι σημαντικότατο εργαλείο και όπλο της γυναίκας «κατά των λεκέδων» και υπέρ της αυτοπεποίθησής της! Μετά από χρόνια επιτυχούς χρήσης του συγκεκριμένου προϊόντος,  αναδεικνύεται η εμπειρία της στο νοικοκυριό και ενθαρρύνεται η αποδοχή της από τον κοινωνικό της περίγυρο. Η χρήση του προϊόντος οδηγεί στο να αυξηθεί η εμπιστοσύνη στη γυναίκα, όταν είναι αποτελεσματικό το απορρυπαντικό. Ακόμη, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι, σε μεγάλο βαθμό, κολακεύεται η γυναίκα για την ιδιότητα της καλής νοικοκυράς.

Η σήμανση των χαρακτηριστικών του γυναικείου ρόλου στη διαφήμιση
Μέσα από την προβολή της διαφήμισης, μπορούμε να αντιληφθούμε τους στερεότυπους επαγγελματικούς ρόλους που αποδίδονται στη γυναίκα και στον άνδρα. Με βάση αυτό το μηχανισμό μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε πώς τα στερεότυπα αυτά επηρεάζουν τη δική μας στάση απέναντι σε άντρες και γυναίκες.        Πιο συγκεκριμένα, η γυναίκα εμφανίζεται σε παραδοσιακούς ρόλους της. Δηλαδή, στο ρόλο της νοικοκυράς, που το μόνο που την χαροποιεί είναι να διατηρεί το νοικοκυριό της καθαρό, της συζύγου που καλλωπίζεται για να σαγηνεύσει τον άνδρα της,  καθώς και της μητέρας που δείχνει την αγάπη και την τρυφερότητα στα παιδιά της. Παράλληλα όμως ο ρόλος της γυναίκας έχει προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των καιρών καθώς δεν περιορίζεται μόνο στην  παρουσίασή της πάντα όμορφη και καλοντυμένη ώστε να χρησιμοποιείται ως μέσο προώθησης υπηρεσιών και προϊόντων. Σήμερα, η θηλυκότητα της γυναίκας γίνεται «βήμα» για ευθείς σεξουαλικούς υπαινιγμούς. Προβάλλεται ως το μόνο υπεύθυνο άτομο για το νοικοκυριό και για την ανατροφή των παιδιών. Οι διαφημίσεις μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως είναι δυνατόν να αγοράσουμε ένα τρόπο ζωής μαζί με τα αγαθά. Η δράση της γυναίκας στο νοικοκυριό αναδεικνύει ως άριστο βοηθό το απορρυπαντικό, το πολύτιμο εργαλείο της για την καθαριότητα. Πολλές γυναίκες, βέβαια, δεν είναι πια μόνο νοικοκυρές αλλά ασκούν και άλλες δραστηριότητες και τα προβλήματα, οι προσδοκίες και τα ενδιαφέροντά τους διαφέρουν από εκείνα του παρελθόντος (οικιακά κατεξοχήν). Σημειώνεται ότι πάντα ασχολείται  με την εξωτερική της εμφάνιση. Ο τύπος αυτός γυναίκας που καταβάλει εναγώνιες προσπάθειες να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής του περιβάλλοντός της. Είναι η επιτυχημένη σε όλους τους τομείς, η γυναίκα τέλεια επαγγελματίας, τέλεια σύζυγος, τέλεια μητέρα με αναλογίες μοντέλου! Αυτή είναι η σύγχρονη γυναίκα!

Η παρουσία και ο ρόλος του άνδρα στη διαφήμιση
Από την άλλη μεριά, ο άνδρας εμφανίζεται στις διαφημίσεις, υποστηρίζοντας τη γυναίκα και συμμετέχει έμμεσα στο χτίσιμο της προβολής του προϊόντος. Η εικόνα του είναι αυτή του δυναμικού, με αυτοπεποίθηση, ισχύ και δύναμη.  Η μεταξύ τους σχέση και ο ρόλος του καθενός, στις περισσότερες των περιπτώσεων, είναι ετεροβαρής. Οι άνδρες, προκειμένου να στηρίξουν το προϊόν, εμφανίζονται όμορφοι και καλοντυμένοι, σοβαροί, ενώ περιφέρονται σε πολυτελέστατα περιβάλλοντα, με άνεση, μεταξύ άλλων οικονομική, χωρίς ιδιαίτερη πίεση.

Συγκριτική παρουσίαση της διαφήμισης στην τηλεόραση με την αντίστοιχη στο διαδίκτυο, ως προς το ρόλο των δύο φύλων.
Παρατηρούμε ότι οι διαφημίσεις δεν διαφέρουν στο διαδίκτυο, καθώς ακολουθούν το ίδιο στερεότυπο μοτίβο για τις αναπαραστάσεις των δύο φύλων στις διαφημίσεις, με εκείνο που υιοθετείται από τις έντυπες και τις τηλεοπτικές. Σπάνιες είναι οι περιπτώσεις στις οποίες εμφανίζονται και τα δυο φύλα ανταγωνιζόμενα, και η γυναίκα κατέχει θέση κύρους και ισχύος. Η παρουσίαση των σύγχρονων ρόλων των δύο φύλων θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι  είναι η αναμενόμενη, από ένα επαναστατικό μέσο, όπως το διαδίκτυο, αλλά απέχει κάπως από την παραδοσιακή και στερεότυπη παρουσίαση των φύλων. Αυτή η διαφορά μπορεί να σχετίζεται με τα χαρακτηριστικά των διαφημιζόμενων προϊόντων.

Παρατηρήσεις και επισημάνσεις
Συχνά, στη διαφημιστική πραγματικότητα κυριαρχεί το χιούμορ. Οι ευδιάθετοι και χαρούμενοι άνθρωποι προσδίδουν κύρος και καθιστούν ελκυστικότερη την αγορά του προϊόντος. Στο βωμό, ωστόσο, του κέρδους θυσιάζεται η αληθινή ταυτότητα  των σχέσεων των δύο φύλων. Η κατοχή και η χρήση ποικίλων αγαθών δηλώνει ότι η αξία της οικογένειας σχετίζεται με την κατοχή πολύτιμων πραγμάτων. Οι διαφημίσεις μας δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατόν να αγοράσουμε ένα τρόπο ζωής μαζί με τα αγαθά.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Η παρουσία των δύο φύλων στη διαφήμιση - Αυτοκίνητο

Περιγραφή του διαφημιζόμενου προϊόντος
Είναι αυτοκίνητο γνωστής μάρκας σε λευκό χρώμα. Διατίθεται σε ελκυστικές τιμές, με όμορφες καμπύλες και αεροδυναμική γραμμή. Συνήθως στα περιοδικά το φόντο που χρησιμοποιεί είναι μαύρο για να τονίζεται το χρώμα του αυτοκινήτου. Επίσης, οι λεζάντες των φωτογραφιών του είναι θηλυκού γένους. Είναι «ερωτεύσιμα» αυτοκίνητα.

Θέμα της διαφήμισης
Το αυτοκίνητο συνδυάζεται με μία γυναίκα αισθησιακή αφού, κατά τη διάρκεια της διαφήμισης, ακούγεται η φωνή της που μας παραπέμπει στο αυτοκίνητο. Διευκολύνει τη γυναίκα, τη μετακίνησή της στην πόλη, την εξοχή ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες μαζί με τα παιδιά της. Επιπλέον, για να ενισχυθεί η εμπορική αξία του, τοποθετείται σε συνθήκες που δε θα μπορούσε να λειτουργήσει στην πραγματικότητα. Ακόμη, εμπνέει ερωτισμό και φαίνεται να απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό.

Ο χώρος που εκτυλίσσεται η διαφήμιση
Η διαφήμιση πραγματοποιείται σε διάφορους χώρους. Ξεκινάει εντός του κλειστού χώρου στάθμευσης, στη συνέχεια κινείται έξω από το γκαράζ και κατευθύνεται στην πόλη, σ' έναν αυτοκινητόδρομο. Έπειτα το βλέπουμε να κινείται σε χωματόδρομο, στην εξοχή και να μπαίνει στο υπόγειο πάρκινγκ.



Χαρακτηριστικά ανδρικού ρόλου
Συμμετέχει ένας άντρας του οποίου ο ρόλος σε αυτή τη διαφήμιση είναι υποδεέστερος. Συγκεκριμένα, είναι ψηλός, γοητευτικός, με κοστούμι μαύρο και άσπρο πουκάμισο. Επίσης, είναι εμφανίσιμος, αρρενωπός και η συμμετοχή του είναι βουβή. Δεν είναι επιβάτης, συναντά τη γυναίκα και η συνάντησή τους αποπνέει ερωτισμό. Ακόμη, η σωματική του διάπλαση συμβολίζει την ανωτερότητά του αλλά και η όρθια θέση του υπαινίσσεται τον κυρίαρχο ρόλο του.

Χαρακτηριστικά γυναικείου ρόλου
Η γυναίκα που πρωταγωνιστεί στο διαφημιστικό μήνυμα είναι νεαρής ηλικίας, μάλλον στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας. Έχει καλλίγραμμο σωματότυπο, οι αναλογίες της είναι ιδανικές. Φυσικά είναι πανέμορφη, μακιγιαρισμένη και καλοχτενισμένη. Τα μαλλιά της είναι ανοιχτόχρωμα και γενικότερα η εικόνα της είναι λαμπερή. Φορά αέρινο ανοιχτόχρωμο φόρεμα το πρωί που ξεκινά η μέρα της. Στη συνέχεια αλλάζει ρούχα και καθώς το οδηγεί, φορά ένα μαύρο στενό φόρεμα.

Η διαφήμιση επιστρατεύει γοητευτικές γυναίκες που θα τραβήξουν τα βλέμματα, θα αιχμαλωτίσουν την προσοχή για κάποια ενδεχόμενη ενδιαφέρουσα αποκαλυπτική συνέχεια εξασφαλίζοντας έτσι συμμετοχή στο μήνυμα. Μια γυναικεία παρουσία εκρηκτική αποτελεί τη φαντασίωση κάθε άνδρα και την απωθημένη επιθυμία κάθε γυναίκας. Επίσης, η παρουσίαση της γυναίκας σαν σεξουαλικού αντικειμένου, η αποκλειστική παρουσίασή της σαν το μόνο υπεύθυνο άτομο για το νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών και τέλος η προσέγγισή της σε σχέση με τις παραπάνω περιγραφές, οικοδομούν, ίσως, τον, κατά τους εμπνευστές του μηνύματος, γυναικείο ρόλο.

Απόπειρα ερμηνευτικής προσέγγισης των γυναικείων και ανδρικών ρόλων
Από την καλόγουστη εμφάνισή των ανδρών φαίνεται ότι ασκούν επάγγελμα με κύρος. Ενισχύεται έτσι η κρατούσα άποψη περί υπεροχής του ανδρικού φύλου. Στον κόσμο της διαφήμισης λειτουργούν πέρα για πέρα ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο φύλων και τα στερεότυπα για τον άνδρα και τη γυναίκα. Παρουσιάζουν τον άνδρα επιτυχημένο και δυναμικό επιχειρηματία και τη γυναίκα εργαζόμενη, να είναι σε θέση εκτελεστικού οργάνου στο επάγγελμά της και οικονομικά ανεξάρτητη. Είναι το δεσποτικό, περιπετειώδες αρσενικό, σε καταστάσεις εξουσίας επί των γυναικών. Οι διαφημίσεις μάς οδηγούν στη δημιουργία ενός κοινωνικού προτύπου συμπεριφοράς, στοχεύοντας στη διαμόρφωση της πεποίθησης πως είναι δυνατόν να αγοράσουμε ένα τρόπο ζωής μαζί με τα αγαθά.  Γι’ αυτό συναντάμε  την προβολή στερεοτυπικών εικόνων των ρόλων των δύο φύλων σε πολλές διαφημίσεις. 

Σχέσεις των προσώπων της διαφήμισης
Οι σχέσεις του άνδρα και της γυναίκας είναι είτε ερωτικές (ζευγάρι) είτε συγγενικές, όπως συζύγου με σύζυγο και μητέρας- παιδιού.

Μηνύματα
>> Ανακύπτει ένας ερωτικός υπαινιγμός στη διαφήμιση. Παραπέμπει στην απόκτηση γυναίκας καλλονής με τέτοια εμφάνιση, με την προϋπόθεση κατοχής ή απόκτησης του συγκεκριμένου αυτοκινήτου! (η γυναίκα-δώρο, σε συσκευασία του ενός με το αυτοκίνητο!)
>> Πρωταγωνιστεί η γυναίκα, η οποία μαγνητίζει τον άνδρα.
>> Επιπροσθέτως, η υπενθύμιση ότι μπορεί να  αποτελέσει οικογενειακό μέσο μεταφοράς για αποδράσεις ή εκδρομές (στην περίπτωση που το θέμα του συντρόφου έχει λυθεί!)

Πρότυπα συμπεριφοράς

Η παρουσία της γυναικείας μορφής στη διαφήμιση έχει ως στόχο να προσελκύσει κυρίως τη γυναίκα οδηγό. Με διαφορετική, ωστόσο, προσέγγιση/θέαση της γυναικείας μορφής, ελκύεται/στοχεύεται και το ανδρικό κοινό, του οποίου η παρουσία στη διαφήμιση είναι σχετικά υπαινικτική.

Συγκεκριμένα, σήμερα στις διαφημίσεις για γρήγορα αυτοκίνητα πρωταγωνιστούν πρόσωπα που αποπνέουν δυναμισμό, ελευθερία και αυτονομία. Με αφορμή την περιγραφή της παραπάνω διαφήμισης, διαπιστώνουμε ότι η γυναίκα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στη σημερινή εποχή. 

Οδηγεί ένα γρήγορο αυτοκίνητο. Αυτό δείχνει  τη δυναμικότητα και την ισχύ που διαθέτει.
 
Η γυναίκα «χρησιμοποιείται» με τους πολλαπλούς ρόλους της-κυρίως της 
σεξουαλικής συνιστώσας της προσωπικότητάς της. Έτσι, γίνεται η ίδια το δέλεαρ και ταυτόχρονα  εμπορικός στόχος.

Παρατηρήσεις- Επισημάνσεις
Η διαφήμιση προβάλει μία και μόνο πτυχή της προσωπικότητας της γυναίκας Συχνά, γινόμαστε θεατές διαφημίσεων όπου οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν  χρησιμοποιούνται ως μοντέλα μόνο και ως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις ηδονής για την έλξη αφελών! Από τη διαφήμιση χρησιμοποιείται μόνο η γοητεία της γυναικείας φύσης . Οι περισσότερες διαφημίσεις, αφήνουν σεξουαλικά υπονοούμενα, στέλνοντας το μυαλό του θεατή σε μια και μοναδική μορφή λειτουργίας του γυναικείου φύλου, την καθαρά σαρκική! Ειδικότερα, η σύγχρονη γυναίκα, μέσα από τη σχέση της με το αυτοκίνητο- με την απόκτησή του- καταξιώνεται κοινωνικά και διαπρέπει επαγγελματικά. Επίσης, ανταποκρίνεται με επιτυχία στο σύνθετο ρόλο, εκείνο της συζύγου, της εργαζόμενης και της μητέρας.
 Ωστόσο, με το να προβάλλεται αενάως μόνο ο εξωτερικός κόσμος της γυναίκας οδηγούμαστε στη διαμόρφωση ενός παραμορφωτικού καθρέφτη για την πραγματική υπόσταση του γυναικείου φύλου. Γιατί γνωρίζουμε ότι, συγχρόνως, η γυναίκα σήμερα είναι σε θέση να κατέχει ηγετική θέση και να συμμετέχει ενεργά στα πνευματικά, πολιτιστικά και πολιτικά δρώμενα του τόπου, χωρίς κατ’ ανάγκη να συνδέεται η επιτυχία αυτή με τη γοητεία ή την ελκυστικότητα της εξωτερικής της εμφάνισης. Έχει, άλλωστε, αναμφισβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο της επιστήμης και της τέχνης, χωρίς να της ζητείται «πιστοποιητικό» ελκυστικής εξωτερικής εικόνας!

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Άνδρας - Γυναίκα: Στερεότυπα

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΕΦΗΒΩΝ ΤΗΣ Α’ ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΦΥΛΟΥ
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έρευνα που διεξήχθηκε μεταξύ των μαθητών της Α' Λυκείου. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 18 άτομα - 10 αγόρια και 8 κορίτσια - διερευνά τις αντιλήψεις εφήβων σχετικά με τα χαρακτηριστικά των μοντέλων "άνδρας-γυναίκα" καθώς και του ρόλου τους στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις και στην κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, μόνο τα μισά αγόρια πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι ευγενικές, ενώ το 87,5% των κοριτσιών πιστώνει το χαρακτηριστικό της ευγένειας στο φύλο του. Τα αγόρια αλλά και τα κορίτσια, κατά πλειοψηφία, πιστεύουν ότι δεν είναι ευγενικό να βρίζει μια γυναίκα.

Εντύπωση προκαλεί ότι τόσο η πλειοψηφία των αγοριών όσο και των κοριτσιών δε θεωρεί ότι ένας πατέρας πρέπει να ξενυχτάει όταν το μωρό του είναι άρρωστο.

Τα 8 στα 10 αγόρια δεν αναγνωρίζουν καλλιτεχνική φύση στις γυναίκες, αλλά το 7 στα 8 κορίτσια πιστεύουν ότι αυτή υπάρχει. Το 80% των αγοριών πιστεύει ότι οι άνδρες έχουν κλίση στα τεχνολογικά επαγγέλματα, άποψη την οποία καταρρίπτει το 62% των κοριτσιών.

Το σύνολο των αγοριών θεωρεί ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι οδηγοί και ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη. Το 100% των κοριτσιών, ωστόσο, διαφωνεί με την άποψη ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι οδηγοί, αλλά το 75% των κοριτσιών συμμερίζεται την άποψη ότι μια γυναίκα πρέπει να είναι όμορφη.

Τα κορίτσια, με τη σειρά τους, θεωρούν ότι οι άνδρες είναι πιο ψύχραιμοι, αγαπούν τον κίνδυνο περισσότερο από τις γυναίκες, καθώς και ότι οι άνδρες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα με δυναμικό τρόπο. Τα 7 στα 8, επίσης, θεωρούν ότι οι γυναίκες αντιδρούν συνήθως με το συναίσθημα και όχι με τη λογική, πράγμα το οποίο πιστεύουν και τα αγόρια.

Το σύνολο των κοριτσιών πιστεύει ότι η γυναίκα πρέπει να είναι οικονομικά ανεξάρτητη, ενώ περισσότερα από τα μισά αγόρια (60%) διαφωνούν με αυτό. Η πεποίθηση αυτή των αγοριών, ωστόσο, δεν τα κάνει να μην αναγνωρίζουν ηγετικές ικανότητες στις γυναίκες, δεδομένου ότι διαφωνούν με την άποψη ότι οι γυναίκες διευθύντριες είναι λιγότερο αποτελεσματικές από τους άνδρες.

Μόνο τα μισά αγόρια θεωρούν ότι οι άνδρες πρέπει να  βγάζουν περισσότερα χρήματα από τις γυναίκες, παρόλο που το 90% των αγοριών πιστεύει ότι η καριέρα παραμένει το ζητούμενο των ανδρών.

Τα περισσότερα κορίτσια διαφωνούν με την άποψη ότι οι άνδρες πρέπει να κάνουν καριέρα, καθώς και με την άποψη ότι ένας άνδρας πρέπει να βγάζει περισσότερα από μία γυναίκα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των κοριτσιών (63%) θεωρεί ως σημαντικότερο στόχο της ζωής μιας γυναίκας τη δημιουργία οικογένειας και ότι οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους υπομονή με τα παιδιά.

Το 90% των αγοριών, αντιθέτως, δε θεωρεί την οικογένεια ως το σημαντικότερο στόχο στη ζωή μιας γυναίκας, ενώ μόνοοι 4 στους 10 πιστεύουν ότι οι γυναίκες έχουν από τη φύση τους περισσότερη υπομονή με τα παιδιά.

Η πλειοψηφία των αγοριών θεωρεί ότι ένας άνδρας δε χρειάζεται να μάθει να ράβει ενώ το ίδιο πιστεύει και το 37% των κοριτσιών.

Τα αγόρια αναγνωρίζουν ως χαρακτηριστικά των ανδρών το δυναμισμό, την ψυχραιμία, την αγάπη προς τον κίνδυνο, την επιθετικότητα, τη σκληρότητα, τη δύναμη και τις φωνές, ενώ σε μεγάλο ποσοστό το κουτσομπολιό και η υστερία αναγνωρίζονται ως χαρακτηριστικά των γυναικών. Στις γυναίκες, επίσης, τα αγόρια βλέπουν το ροζ το μωβ ως χρώματα που τους ταιριάζουν

Τα κορίτσια αποδίδουν στους άνδρες χαρακτηριστικά όπως: σκληρός επιθετικός αλλά και ανόητος. Στις γυναίκες, αντίθετα, αποδίδουν σε μεγάλο ποσοστό το χαρακτηριστικό του χαριτωμένου, του ευαίσθητου και συνώνυμες-παραπλήσιες έννοιες. Το γαλάζιο και το γκρίζο είναι χρώματα που ταιριάζουν στους άνδρες, ενώ το ροζ και το λευκό είναι χρώματα που ταιριάζουν στις γυναίκες.

Στα χαρακτηριστικά που αποδίδονται από τα κορίτσια και στα δύο φύλα συγκαταλέγονται τα θετικά: όμορφος, τρυφερός ευγενικός και ωραίος και τα αρνητικά: κουτσομπόλης και βαρετός.

Τα αγόρια, αντίστοιχα, αποδίδουν και στα δύο φύλα χαρακτηριστικά όπως έξυπνος, όμορφος αλλά και ανόητος. Το επίθετο χαδιάρης τα αγόρια το θεωρούν, σε μεγάλο ποσοστό, ως χαρακτηριστικό των γυναικών ή και των δύο φύλων.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΠΗΓΕΣ
    1. Wikipedia (Ελληνική, Αγγλική, Γερμανική)
    2. Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής     Μυθολογίας»     εκδ. Οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
    3. Κερενυϊ Κ, Η Μυθολογία των Ελλήνων
    Εκδόσεις «Εστία», 1995, σελ. 359-367
    4. Jean Richepin: «Ελληνική Μυθολογία»,     μετάφρ.
    Νικολάου Τετενέ, εκδ. Οίκος     Βίβλος
    (Δημητράκος), Αθήνα 1953
    5. http://www.29dytika.gr/
    6. http://fourtounis.gr/
    7. http://www.evinochori-kalidona.gr
    8. http://www.diazoma.gr/
    9. Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
    10. Αρχαία Καλυδώνα Δρ. Ολυμπία Βικάτου -         Αρχαιολόγος,     Προϊσταμένη της ΛΣΤ' Ε.Π.Κ.Α.     Μεσολογγίου, Ευηνοχώρι, 29     Μαΐου 2011
    11. Δημοσίευμα της εφημερίδας “Μεσολογγίτικα Χρονικά”, 4 Ιουνίου 2011
    12. Γεράσιμος Σ. Κατωπόδης,“Αιτωλική και Ακαρνανική     Συμπολιτεία”, Β Έκδοση Ιστορικής Αρχαιολογικής                                                                                                                         Εταιρίας Δ. Στερεάς Ελλάδος, Αγρίνιο 1990
    13. Τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας
    Εκδόσεις «Διάζωμα» Σειρά: Αρχαία Θέατρα Λ. Κολώνας, Μ.     Σταυροπούλου – Γάτση, Γ. Σταμάτης, Τα αρχαία θέατρα στην     Αιτωλοακαρνανία, Αθήνα, Σεπτέμβριος 2009-12-10
    Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας
    ΛΣΤ’ Ε.Π.Κ.Α.
    15. http://www.agrinioculture.gr/

Ανταπόκριση: Μαρασμός

Ο χώρος της Αρχαίας Καλυδώνας έχει αφήσει μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αιτωλοακαρνανίας και πολύ περισσότερο στο χωριό του Ευηνοχωρίου. Η Καλυδώνα, αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αιτωλίας και ήταν μέλος της Αιτωλικής συμπολιτείας.
Ο σημερινός όμως χώρος της Καλυδώνας δεν συναντά τις προσδοκίες των επισκεπτών της. Κύριος παράγοντας είναι η αδιαφορία των αρχών του Ευηνοχωρίου για την προστασία και συντήρηση του χώρου. Ένα επιπλέον πρόβλημα δημιουργήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, με την καταστροφή εδαφικών εκτάσεων κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αυτή τη χρονική στιγμή φαντάζει “κρανίου τόπος”. Εκτός από την έλλειψη προστασίας των μνημείων δεν υπάρχουν ξεναγοί ή άλλα μέσα ανάδειξης του χώρου.
Πολλοί κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, δυστυχώς, μόνο ως τοπωνύμιο γνωρίζουν την «Αρχαία Καλυδώνα». Τοπικοί φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν δείξει, το ανάλογο με την αίγλη της περιοχής, ενδιαφέρον ώστε να γίνει ο αρχαιολογικός χώρος γνωστός σε ευρύτερο κοινό.
Αρκετά από τα ευρήματα (αγγεία, διάκοσμοι κ.λπ.) βρίσκονται στιβαγμένα σε κάποιες αποθήκες ενώ θα μπορούσαν σήμερα να εκτίθενται σε μουσείο της περιοχής μας, για την κατασκευή του οποίου δεν έχει φροντίσει το κράτος ή η δημοτική μας αρχή.
Η ιστορία μας είναι κληρονομιά πολιτιστική και έχουμε χρέος να τη διατηρούμε και να τη συντηρούμε!!!
Πηγές

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Ι. Τα στοιχεία
Σ' αυτή την γη ο Βασιλιάς Αιτωλός επιλέγει και κτίζει την 2ο χιλιετία π.Χ, το πρώτο Βασίλειο των Αιτωλών την Καλυδώνα. Οφείλει το όνομά της στο μυθικό  Καλυδώνα, γιο του Αιτωλού. Η Καλυδώνα ακμάζει, είναι θρησκευτικό κέντρο των Αιτωλών και έχει κοινή ιστορική και θρησκευτική παράδοση με τις άλλες σπουδαίες Ελληνικές πόλεις. Έλαβε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία, έστειλε ναυτική δύναμη στην Τροία, στρατό που νίκησαν τους Γαλάτες το 279 π.Χ., διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην Αιτωλική συμπολιτεία ως κυρίαρχη πόλη και το 84 π.Χ. ο Καλυδώνιος Νικίας τιμάται από την Αιτωλική συμπολιτεία για την ανδρεία του.
H Καλυδώνα είναι μια από τις θρυλικές ομηρικές ακροπόλεις της Αιτωλίας. Ο Στράβων - που στον καιρό του (67 π.χ.-23 μ.μ.) είχαν ταπεινωθεί - λέγει ότι κάποτε, μαζί με την Πλευρώνα, οι δύο πόλεις ήταν «η δόξα της Ελλάδας».
Η Καλυδώνα - η «πετρήεσσα» του Ομήρου - βρίσκεται στη θέση «Κούτραγα» κοντά στο Ευηνοχώρι. Η ζωή της αρχίζει από την αρχή της προϊστορίας και φθάνει μέχρι τους ύστερους Ελληνικούς χρόνους. Κατά τους χρόνους του Πελοποννησιακού πολέμου ήταν αυτόνομη, αλλά μετά την μάχη των Λεύκτρων επανήλθε στην Αιτωλική κυριαρχία. Μεγάλες καταστροφές η πολιτεία υπέστη μετά τηνήττα των Αιτωλών απ' τον Φίλιππο Ε', αλλά και πάλι κατάφερε να βρει ξανά την αίγλη της...
Το 48 π.χ. αντιστάθηκε στα επεκτατικά σχέδια των Ρωμαίων. Τελικά όμως υποτάχθηκε στις λεγεώνες του Ιουλίου Καίσαρα, και το 30 π.Χ. την κατέστρεψε απ’ τα θεμέλια της και την έσβησε εντελώς από το χάρτη, μεταφέροντας τους κατοίκους της στην νεοϊδρυθείσα από αυτόν πόλη της Νικόπολης και τους θησαυρούς της στην πόλη των Πατρών. O ναός της Λαφρίας Αρτέμιδος  εδράζεται πάνω σε μεγάλο εντυπωσιακό ανάλημμα που κτίστηκε το 500 π.Χ. Στο εσωτερικό του ναού φυλασσόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς, έργο των Ναυπάκτιων καλλιτεχνών, Μέναιχμου και Σοΐδα, και χρονολογείται περί το 460 π.Χ. Πολύτιμες πληροφορίες μας παρέχει ο περιηγητής Παυσανίας τόσο για το άγαλμα, όσο και για τη λατρεία της θεάς. Το χρυσελεφάντινο άγαλμα της προστάτιδας θεάς Αρτέμιδας μεταφέρθηκε κι αυτό στην Πάτρα.
Σώζoνται - εκτός από τμήματα του τειχικού περιβόλου - δίκλιτη στοά καθώς και η ιερά οδός που οδηγεί στο λατρευτικό τέμενος των ναών της Λαφρίας Αρτέμιδος (φάσεις: 6ος και 5ος ή 4ος π.χ. αι.) και του Απόλλωνος. Ανατολικά της ιεράς οδού αποκαλύφθηκε ωραίος θολωτός τάφος. Η λίθινη θύρα του τάφου και οι προτομές του Ηρώου εκθέτονται σήμερα στο Μουσείο Αγρινίου. Το 1965 αποκαλύφθηκε το βουλευτήριο, που μοιάζει με εκείνο της αρχαίας μικρασιατικής Πριήνης. Σύμφωνα με τα νεώτερα δεδομένα της έρευνας, οι μελετητές θεωρούν ότι το μνημείο ταυτίζεται με θέατρο.
ΙΙ. Οι ανασκαφές
H Καλυδώνα, αποτελεί αντικείμενο αρχαιολογικών ερευνών Ελλήνων και Δανών αρχαιολόγων από το 1926. Τη θέση της αρχαίας πόλης εντόπισαν, βασισμένοι στις περιγραφές του Στράβωνα, δύο περιηγητές το 1805.
Οι πρώτες έρευνες στην Καλυδώνα (Λάφριο και Ηρώο) διεξήχθησαν από τους E. Dyggve, Fr.Poulsen και Κ.Α. Ρωμαίο.
Το νέο ερευνητικό πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2001 διενεργείται υπό την εποπτεία της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Οι νέες έρευνες πραγματοποιούνται από το Ινστιτούτο της Δανίας, αρχικά σε συνεργασία με την Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία (2001) και στη συνέχεια με τις αρμόδιες ΣΤ΄ Ε.Π.Κ.Α. (2002 – 2003) και ΛΣΤ’ Ε.Π.Κ.Α. (2004 – 2006). Συνδιευθυντές των ανασκαφών είναι ο Dr Soren Dietz από πλευράς Ινστιτούτου της Δανίας και Μαρία Σταυροπούλου – Γάτση από πλευράς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Τον Μάιο 2011 το Ινστιτούτο της Δανίας χρηματοδότησε τις ανασκαφές με 100.000 ευρώ.

Πηγές

Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου Η ΕΞΕΛΙΞΗ

Σύμφωνα με τον μύθο, στο κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου είχαν λάβει μέρος όλοι οι Αιτωλοί και Ακαρνάνες και μαζί τους ο Μελέαγρος, γιος του Οινέα και της Αλθαίας και η θεά Αταλάντη. Στη διάρκεια του κυνηγιού, ο κάπρος είχε πληγωθεί αρκετά από τα βέλη των κυνηγών. Όμως την τελευταία βολή την έριξε η θεά Αταλάντη. Παρ’όλα αυτά όμως ξεκίνησε ένας μεγάλος καβγάς για το ποιος σκότωσε τον κάπρο. Σε αυτό τον καβγά ο Μελέαγρος υποστήριξε την Αταλάντη, πράγμα που εξόργησε τους θείους του, αδερφούς της Αλθαίας και είχε ως αποτέλεσμα να τους σκοτώσει.
Και κάπως έτσι ήρθε και ο θάνατος του Μελέαγρου, όταν η Αλθαία άναψε τον δαυλό που είχε κρύψει στο σεντούκι της, όταν είχε γεννηθεί ο Μελέαγρος.
Εικ.1 Το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου
Εικ. 2 Ο θάνατος του Μελέαγρου

Πηγές

Ο Καλυδώνιος κάπρος- Η αφορμή

Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Καλυδώνιος Κάπρος είναι γνωστό ένα φοβερό στο μέγεθος και στη δύναμη αγριογούρουνο, το οποίο έστειλε η θεά Άρτεμις για να τιμωρήσει τον βασιλιά της πόλεως Καλυδώνας στην Αιτωλία. Σύμφωνα με τον μύθο, ο βασιλιάς της Καλυδώνας, Οινέας, προσέφερε τους πρώτους ετήσιους καρπούς της χώρας προς όλους τους θεούς εκτός από την Άρτεμη. Η θεά τότε από την οργή της έστειλε τον Κάπρο, που σκότωνε τους γεωργούς όταν πήγαιναν να σπείρουν και προκαλούσε καταστροφές γενικώς στα υπάρχοντα των χωρικών. Τότε ο Μελέαγρος, γιος του Οινέα και της Αλθαίας, για να απαλλάξει τη χώρα από το θηρίο, κάλεσε τους περισσότερους από τους ήρωες της Ελλάδας και τους υποσχέθηκε ότι όποιος κατόρθωνε να το σκοτώσει θα έπαιρνε ως έπαθλο το τομάρι και το κεφάλι του θηρίου.
Εικ.  Η αναχώρηση για το κυνήγι του κάπρου
Πηγές

Τα πρόσωπα

ΟΙΝΕΑΣ και ΑΛΘΑΙΑ

Ο Οινέας ήταν βασιλιάς της Καλυδώνας και έβγαλε το κρασί από τα σταφύλια. Έτσι το κρασί ονομάστηκε «οίνος» από το όνομά του. Λέγεται, ότι ο Διόνυσος τον δίδαξε την τέχνη του κρασιού όταν φιλοξενήθηκε στο ανάκτορο του βασιλιά. Ο Θεός Διόνυσος επιθύμησε τη γυναίκα του, τη βασίλισσα Αλθαία, και ο Οινέας προσποιήθηκε ότι δεν κατάλαβε το σκοπό της επίσκεψης κι έφυγε από την πόλη για να θυσιάσει στην εξοχή. Έτσι το αμπέλι και η διδασκαλία για το πώς καλλιεργείται και πώς πίνεται το κρασί ήταν δώρο ευγνωμοσύνης του Διόνυσου προς τον Οινέα. Από τον έρωτα του Διόνυσου με την Αλθαία γεννήθηκε η Δηιάνειρα. Μετά το θάνατο της Αλθαίας, ο Οινέας παντρεύτηκε την Περίβοια με την οποία απέκτησε τον Τυδέα.

HΡΑΚΛΗΣ και ΔΗΙΑΝΕΙΡΑ
ΟΗρακλής συνάντησε στον Κάτω Κόσμο τον αδελφό της Δηιάνειρας, Μελέαγρο και του υποσχέθηκε ότι θα παντρευτεί τη Δηιανειρα. O Ηρακλής πάλεψε με τον ποταμό Αχελώο για χάρη της κόρης του Οινέα, όταν εκείνη αρνήθηκε την πρόταση του Αχελώου, ενώ δέχθηκε την πρόταση του Ηρακλή. Αυτή η απόφαση έκανε τον Αχελώο και τον Ηρακλή να έρθουν αντιμέτωποι και να καβγαδίσουν. Στη διάρκεια αυτής της διαμάχης ο Ηρακλής έσπασε το κέρας του Αχελώου, ενώ ο Αχελώος παραδόθηκε, ζήτησε όμως να του  επιστρέψει το κέρας. Στο τέλος ο Ηρακλής επέστρεψε το κέρας στον Αχελώο και έδωσε στον Οινέα εκείνο που χαρίζει άνθηση και άφθονους καρπούς στη γη. Κι έτσι παντρεύεται ο Ηρακλής την Δηιάνειρα και ζουν σε εκείνη την περιοχή.
Πηγές

Η Αρχαία Καλυδώνα στην Τέχνη


Η Καταγωγή του Μελέαγρου

 Σύμφωνα με τη μυθολογία βασιλιάς της Καλυδώνας ήταν ο Οινέας και σύζυγος του ήταν η Αλθαία. Ο Οινέας ήταν απόγονος του Ενδυμίωνα και της Προνόης. Εγγονός του Αγύνορα και γιος του Πορθάονα και της Ευρίτης. Καταγόταν από τον Αιτωλό κατά μία άποψη. Άλλη άποψη είναι ότι ο Οινέας καταγόταν από τον Δευκαλίωνα του οποίου ο γιος, Ορεστέας, ήταν παππούς του Οινέα, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Φαιστίου, Αλθαία και απέκτησαν οκτώ παιδιά. Τον Μελέαγρο, τον Αιτωλό, τις τέσσερεις Μελεαγρίδες, τον Τοξέα, τον Θυρέα και τον Κλίμενο. Μετά το θάνατο της Αλθαίας ο Οινέας παντρεύτηκε την Περίβια και απέκτησαν τον Τυδέα που ήταν πατέρας του Διομήδη.
 Αναφέρεται ότι η Αλθαία πήγε με τον θεό Άρη καθώς κοιμήθηκε μαζί του την ίδια μέρα που πήγε με τον Οινέα. Η Δηιάνειρα ήταν κόρη του Άρη και γυναίκα του Ηρακλή.
 Ο Μελέαγρος είναι αυτός που συνδέεται με μια πολύ τραγική ιστορία. Σύμφωνα με αυτή κατά την γέννησή του οι Μοίρες , είπαν στη μητέρα του την Αλθαία, πώς ο Μελέαγρος θα σκοτωνόταν όταν καιγόταν ολοκληρωτικά ένα δαυλί, που ήταν ήδη αναμμένο στο τζάκι. Εκείνη τότε πήρε το ξύλο, το έσβησε και το έκρυψε από όλους.

EIKONA:    Μελέαγρος και Καλυδώνιος Κάπρος 
Ρωμαϊκό αντίγραφο (150 μ.Χ) αγάλματος του 4ου αι. π. Χ, 
Μουσείο Βατικανού    
Πηγές

Κρυπτόλεξο Α' Ομάδας


Κρυπτόλεξο Β' Ομάδας


Ο Ιερός Τόπος εκπέμπει SOS

ΑΡΧΑΙA ΚΑΛΥΔΩΝΑ -Ευηνοχώρι
 Η μεγάλη φωτιά στις 25 Αυγούστου 2011 μετέτρεψε την Αρχαία Καλυδώνα σε γη πυρός. Η φωτιά αυτή έκαψε ολοσχερώς το χώρο της Αρχαίας Καλυδώνας.
 Καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις με δέντρα και φυτά στη γύρω-περιοχή. Επιπλέον η φωτιά εμπόδισε τη συνέχιση των ανασκαφών για την ανακάλυψη νέων ευρημάτων.
 Πρέπει να επισημάνουμε ότι αυτή η καταστροφική φωτιά μπορεί να έκαψε ή ακόμα και να αφάνισε αρχαία αντικείμενα σημαντικής αξίας. Ελπίζουμε πως με τον καιρό η γη θα ξανανθίσει και πως θα μπορούν να συνεχιστούν οι έρευνες.
 Πρέπει όμως και οι αρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε να καθαρισθεί ο χώρος από τα αποκαΐδια που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά, που όχι μόνο χάλασε την αισθητική της περιοχής αλλά και που προκαλεί θλίψη στους επισκέπτες η εικόνα της τέλειας εγκατάλειψης. 
Αθανασία Σ.
Παναγιώτα Π.
Κωνσταντίνος Π.
Αναστασία Τ.
Βασιλική Φ.
Ελιονίντα Σ.

                                                                    Εικόνα: http://www.evinochori-kalidona.gr/

Η επίσκεψή μας στην Αρχαία Καλυδώνα


Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

Αναζήτηση προσφοράς για μονοήμερη εκδρομή στα Ιωάννινα-Μέτσοβο στις 3 Φεβρουαρίου 2012. Ημερομηνία κατάθεσης προσφορών: 17.01.2012.